zaterdag 26 december 2009

Les 5. 3D thema










In les 5 zijn we naar het CODA museum in Apeldoorn geweest. Dit museum had een tentoonstelling van De aard van het beest. Ik vond dit een heel indrukwekkende tentoonstelling. Ik stond echt te kijken van de verschillende materialen die er gebruikt waren. Echt super apart. Ik wist ook niet dat sommige materialen zo’n bepaalde emotie konden weergeven. De combinatie van de voorstelling en de gebruikte materialen waren echt heel sterk. Hier een paar afbeeldingen van de tentoonstelling.


Les 6. 3D

In les 6 ben ik weer verder gegaan met mijn droom te verpakken. Ik ben vorige les en thuis heel enthousiast bezig geweest met mijn tweede laag, want ik alleen vergeten ben om over na te denken is hoe ik het aan elkaar vast ga maken. Ik ben maar naar de werkplaats gegaan om te kijken of ze daar wat hadden waarmee ik het aan elkaar vast kon maken. Uiteindelijk heb ik wat dikker ijzerdraad gekocht en die in stukken geknipt zodat die door de bol heen kunnen en dat ik daar mijn tweede laag aan vast kon maken. Alleen kan ik het ijzerdraad weer moeilijk vast maken aan de eerste laag. Dus toen ben ik maar verder gegaan met het maken van mijn twee laag en bedenk ik nog wel iets om het vast te maken. Misschien kan ik de uiteinden van het gehaakte ijzerdraad wel zien vast te maken aan mijn eerste laag, alleen ben ik bang dat het niet stevig genoeg is om te blijven staan. Misschien dat ik wat dikker ijzerdraad er tussen kan vlechten waardoor het wat steviger wordt en het recht op blijft staan.

Les 5. 3D

In deze les ben ik verder gegaan met mijn verpakking. Ik loop een beetje vast bij mij tweede laag. Mijn eerste laag heb ik gehaakt en dat is heel mooi geworden. Mijn tweede laag wil ik met ijzerdraad en twee kleuren wol gaan doen. Ik zat te denken aan dik ijzerdraad en dan een soort van frame als twee laag te maken en dan wol er door heen te vlechten. Maar ik denk niet dat dat mooi wordt, want ik wil dat het meer één geheel wordt. Ik heb toch ook nog even wat met touw geprobeerd, maar dat werd ook helemaal niet zoals ik het wilde. Dus toen bedacht ik me dat ik het ijzerdraad (dun ijzerdraad) ook wel kon gaan haken, en dat dan samen te voegen met de wol. Daar ben ik deze les nog even mee bezig geweest.

Les 4. 3D

In les vier ben ik verder gegaan met het maken van mijn eerste laag. Ik heb vier kleuren wol gekocht en ga die kleuren samen haken. Dit ga ik in rondjes doen maar ook in reepjes en die ga ik samen verbinden. Ik weet nog niet zo goed hoe ik nou precies de twee laag wil maken. Ik weet wel dat ik dat met ijzerdraad en wol wil doen, maar nog niet zo goed hoe.

Les 4. 3D thema

Het hout was niet goed gelukt.


Waar ik ook nog aan zat te denken qua materialen was namelijk een pvc buis als dikke nerf en dan een doorzichtig buisje met ijzerdraad als tweede splitsing en als laatste zat ik te denken aan lijm.

Ik had het voorbeeld van hout een beetje plat gemaakt, maar wat me ook heel leuk lijkt is om de nerven wat omhoog te laten komen. Zo wordt het toch wat meer 3d. Ik kan dit nog proberen om dat met het hout te doen, of ik kan met pvc buis doorzichtig buis met ijzerdraad en lijm gaan proberen.

maandag 7 december 2009

Les 3. 3D

De derde les kregen we de opdracht je moet iets beschermen. Je mocht zelf weten wat dat was. Het kon zowel een herinnering zijn als een voorwerp. Je kon dus uit van alles kiezen. Dit voorwerp ga je inpakken met drie verschillende lagen. Deze lagen hoeven niet hetzelfde materiaal te bevatten. Je moest ook goed nadenken over de vorm van de verpakken, soms kon het zelfs al wat verklappen over wat erin zit.
Ik wil mijn droom beschermen. Als eerst laag wil ik met vier kleuren dikke wol draad gaan haken. En dat dan samen aan elkaar bevestigen. Het moet met verschillende bollingen zijn. De vier kleuren staan voor de mensen die mij altijd hebben gesteund voor mijn droom.
Als tweede laag wil ik ijzerdraad met twee kleuren dikke wol draad. Deze twee kleuren staan voor de twee personen die mijn basis zijn en het ijzerdraad ben ik zelf en ik ben sterker geworden. Ik denk dat ik het ijzerdraad met de wol eromheen wil haken, ik weet nog niet zo goed hoe ik dat ga doen. Wat ik wel doe is dat ik niet meer de kleuren ga mengen, maar de twee kleuren apart hou waardoor je het beter kan zien. Misschien ga ik het haken en maak ik het vast aan het ijzerdraad. Ik zit eraan te denken om het ijzerdraad ook een beetje rond te maken met daar weer rondingen in. Ik wil dit niet te druk maken, omdat mijn eerste laag al redelijk aanwezig is.
Als derde laag wil ik alleen ijzerdraad. Ik weet nog niet of ik nog stukjes dikke wol terug wil laten komen. Het ijzerdaad staat voor mij, en dat ik het nu echt alleen moet doen. Misschien dat ik iets van patronen in het ijzerdraad maak, maar het moet wel duidelijk worden omdat hij eerste twee lagen al redelijk druk zijn.

Les 2. 3D

Voor de tweede les moesten we proefjes maken in drie fasen, eerst helemaal dicht, dan wat minder dicht en dan transparant. Dit waren dan weer twee materialen samen. En dit moest je dan 3 keer doen.

Les 1. 3D

De eerste les was de opdracht om proefjes mee te nemen van twee verschillende materialen samengevoegd. Dit konden twee harde materialen zijn, twee zachte materialen zijn of een combi van een hard en een zacht materiaal. Dit kon geplakt, geweven, geborduurd, genaaid, gevlochten enz.

Les 3. 3D Thema

In de derde les gingen we dus verder met de opdracht. Ik had bedacht om mijn voorwerp om te zetten in hout. Toen ik naar mijn boetseer werk keek deed het me denken aan hout. Ik kreeg daarbij een houtig gevoel. Ik had ook nog wel andere materialen bedacht, maar Hans vond het een goed idee dat ik verder ging met hout. Na het bespreken ben ik de werkplaats in gegaan en ben ik bezig gegaan met mijn onderwerp van hout.


Thuis heb ik het hout in elkaar gezet. Ik vind het niet goed gelukt, omdat de verschillende naden teveel op elkaar lijken. Ik moet veel beter verschil in de naden laten zien. Het contrast moet dus veel groter. Ik zit er toch over na te denken om verschillende materialen te gaan gebruiken.

Les 2. 3D Thema

Voor de tweede les was het de bedoeling dat je verder ging met je voorwerp en die werd aan het einde van de les beoordeeld. Aan het einde van de les gingen we het over de volgende opdracht hebben. Dat is het voorwerp wat je heb geboetseerd heb omzetten in een ander materiaal. Ik was heel erg geïnspireerd door de structuur van het vleugeltje. De bedoeling was dat je voor de volgende les 10 schetsen maakte en ging bedenken wat voor een vorm je wilde maken. En voor de volgende les nadacht over welke materialen je wilt gaan gebruiken.

Les 1. 3D Thema

In de eerste les moesten we voorwerpen uit de Natuur meenemen. In deze les gingen we inzoomen op een detail van een voorwerp en dat deel gingen we naboetseren. Het was de bedoeling dat je een deel van je voorwerp gedetailleerd ging maken, en de rest niet zodat je het verschil goed kon zien.

vrijdag 13 november 2009

Beoordeling

Bij de beoordeling moest je vertellen wat je het beste en het slechtste werk vond en waarom.
Mijn slechtste werk vind ik mijn houten figuur. De structuur vind ik heel mooi geworden, alleen de volumes kloppen niet helemaal.
Mijn beste werk vond ik eerst mijn voet, alleen toen hij uit de oven kwam vond ik hem wat minder mooi geworden. Hij was wat ingezakt, en de hak was wat platte. De onderkant van de tenen waren ook wat plat geworden. Dus mijn beste werk vind ik mijn gesloten vorm. Ik wist redelijk snel wat ik wilde, alleen werd hij op een gegeven moment een beetje saai. Toen heb ik hem samen met mariette op zijn billen gezet, en zo werd de compositie veel interessanter.

Mens met stoel


De opdracht was een mens met stoel de maken. De bedoeling hiervan is dat je een deel mens en een deel stoel maakt. Het kon dus meer stoel zijn met een beetje mens, of juist veel mens met een beetje stoel.










Je moest eerst schetsen op papier, en dan vier kleine schetsen van klei maken. Ik wilde iets doen met een gebogen rug, en dan een been omhoog of alleebei de benen omhoog.
Uiteindelijk moest je er één uitkiezen en die dan in het groot maken. Dit mocht je met was of klei doen.
Ik heb voor de positie gekozen dan ze naar achter in een bruggetje staat en dan allebei de benen in de lucht.
Zodat de buik het zitvlak is.
Ik vind hem goed gelukt, de structuur van de benen is erg grof. Het contrast tussen de benen en het lichaam vind ik heel sterk.

Hout mens figuur

De opdracht was een mens figuur van hout te maken. Je moest hier gebruik maken van afval houtjes. De houding mocht je zelf verzinnen. Ik vind mijn mens figuur goed gelukt, alleen is hij een beetje plat. Ik had bij het figuur meer volume moeten aanpassen.

maandag 19 oktober 2009

Mens in actie met geometrische vorm

Als eerste moesten we een ijzerdraad poppetje maken van ongeveer 20 cm en een geometrische vorm van ook ongeveerd 20 cm. Ik heb een kubus gemaakt. In de les gingen we het poppetje met was bedekken en de verhoudingen moesten kloppen. Je poppetje moest in actie zijn met je geometrische vorm.
Mijn poppetje hangt in de geometrische vorm en trekt met zijn armen de vorm naar binnen met zijn ene beent gestrekt en met de andere trekt hij aan de vorm.

De actie vind ik erg spannend geworden. Hij zit ook echt in de geometrische vorm waardoor hij ook echt in actie is. Ik vond het moeilijk om het mensvorm zo te maken dat het ook echt lijkt dat hij in actie is. Dus de houding en dan vormen van het lichaam zo vormgeven dat het er ook echt uit ziet, en niet dat het lijkt alsof het figuur gewoon erin hangt.

woensdag 7 oktober 2009

Gesloten vorm






De opdracht was een gesloten vorm boetseren. Je mocht zelf de houding bedenken. Ik had eerst deze postitie liggend. De benen zakte elke keer in, ook als ik een steuntje onder het been plaatste. Ik had toen onder de benen een arm geplaatst. Toen ik de billen aan de onder kant aan het boetseren was kwam deze interessante positie langs. Deze positie vond ik veel pakkender dan de liggende positie. Ik heb de arm onder het been weggehaald en de benen over elkaar heen gelegd. De armen heb ik om het hoofd gelegd. Als afwerking heb ik met één vinger lichte streepjes gemaakt in de klei. Zo heb ik ook bij de rug en billen geprobeerd zo goed mogelijk de streepjes te zetten zodat je meer volume krijgt en de vormen van het lichaam beter ziet.

Ik vind de gesloten vorm goed gelukt. De ronde vormen vind ik goed uitkomen. En het contrast van de brede heupen en billen en dan de smalle schouders. Door de structuur krijgt hij net wat meer een levendiger uitstraling.

woensdag 16 september 2009

Eigen voet na boetseren



De opdracht was om je eigen voet zo realistisch mogelijk na te boetseren. Ik heb heel goed naar de details van mijn voet gekeken. De opzet ging heel snel en goed maar de details van de tenen vond ik heel lastig. Dat kwam ook doordat de klei bij mijn tenen een beetje ging korrelen.

Ik ben erg tevreden met het eindresultaat van mijn voet. Ik vind dat de hak en hiel en de vormen van de voet goed is gelukt. Wat minder vind ik de tenen. De klei bij de tenen ging wat korrelen waardoor het niet zo glad is geworden als ik wilde. Ik vind ook de knobbel op mijn voet ook heel mooi gelukt.

Verbetering thuisopdracht verhoudingen



Na de bespreking hadden we nog 15 minuten om even snel de laatste minpuntjes te verbeteren. Ik heb een stuk uit de rug gehaald en heb de buik en rug wat dikker gemaakt.

zondag 13 september 2009

Verhoudingen thuisopdracht



In de les zijn we bezig geweest met het menselijke lichaam zo goed mogelijk in verhouding te boetseren. We hebben gewerkt in tweetallen en om de beurt ging de een op de kruk zitten en dan een positie aannemen. Zo kon de ander boetseren. De thuisopdracht was een zittend persoon boetseren met een gedraaide rug.

Als commentaar kreeg ik dat de rug iets te lang was, de armen iets te dun in vergelijking met de rest. En dat de vorm van de rug niet realistisch was. Daar ben ik het mee eens, de rug staat iets te bol en is iets te dun. Positief commentaar kreeg ik over de verhoudingen van het lichaam en over de vormen. Zelf ben ik erg tevreden over de houding en de verhoudingen. De volumes hadden beter in verhouding kunnen zijn.